دلارهای عربستان سعودی در روزها و هفتههای آتی، به بازار ترکیه خواهد رسید. در چند روز اخیر، برخی از محافل اقتصادی ترکیه، از این موضوع خبر دادهاند که سرمایههای جدید خارجی در راه ورود به بازار ترکیه و بورس استانبول است و منظور از خارجی ها، نه شرکتها و بانکهای اروپایی و قطری، بلکه چند موسسه مالی سعودی است.
این خبر از آن جهت اهمیت دارد که ترکیه به شدت نیازمند ارز و منابع مالی خارجی است و تولیدکنندگان و فعالان بخش واردات، برای تامین مالی، مشکلات بزرگی دارند. از این گذشته، هم دولت اردوغان و هم بخش خصوصی، زیر بار بدهیهای خارجی در تنگنا قرار گرفتهاند و لاغر شدن مداوم لیره ترک در برابر دلار آمریکا، تورم را بالا و بالاتر میبرد. در چنین شرایطی است که انتشار خبر احتمال ورود سرمایه سعودی به بازار ترکیه، میتواند فضای روانی حاکم بر بازار و بانکها را تحت تاثیر قرار دهد.
روزنامه ینی شفق از روزنامههای نزدیک به حزب عدالت و توسعه خبر داده که یک فرصت عالی برای اقتصاد ترکیه به وجود آمده است.
این روزنامه به نقل از منابع سعودی اعلام کرده که در جلسهای به ریاست ملک سلمان بن عبدالعزیز، به خالد الفالح وزیر سرمایهگذاری دستور داده شده تا برای سرمایهگذاری در بازار ترکیه، شروع به فعالیت جدی کند.
به بیانی دیگر، کابینه عربستان سعودی خواستار سرمایهگذاری مستقیم در کشور ترکیه است و انتظار میرود طی روزهای آتی، هیاتهای سعودی و ترکیهای برای تعیین اولویتهای سرمایه گذاری، دیدار و مذاکره کنند.
قرار است بخشی از دلارها و اعتبارات عربستان به طور مستقیم توسط موسسات سعودی در ترکیه مورد استفاده قرار بگیرد، اما در حوزههای دیگر نیز، ریاض وظیفه تامین مالی پروژههای شرکتهای ترک را بر عهده بگیرد و در سود، شریک شود.
دولت اردوغان، نیازمند دلارهای شرقی
یکی از مهمترین انتقادات احزاب و چهرههای سیاسی منتقد اردوغان و حزب عدالت و توسعه، این است که سیاست خارجی ترکیه در چند سال اخیر، موجب شده که بخش قابل توجهی از شرکتها و موسسات مالی غربی، سرمایههای خود را از بازار ترکیه خارج کنند.
گزارش روزنامههای اقتصادی دنیا نشان میدهد که خروج سرمایه اروپایی از بورس استانبول و بازار ترکیه در ۳ سال گذشته، از مرز ۱۲ میلیارد دلار گذشته است.
تحلیلگران بر این باورند که مواضع تند و تیز اردوغان علیه اروپاییها و همسویی دولت برآمده از حزب عدالت و توسعه با روسیه و چین، موجب شده که آمریکا و اروپا تمایلی به فعالیت در بازار ترکیه نداشته باشند.
اما تحلیلگران اقتصادی نگرش دیگری دارند. آنان بر این باورند که روابط بینالملل و فراز و نشیب اختلافات دیپلماتیک، تنها یکی از عوامل موثر در دنیای سرمایهگذاری است و باید به دلایل دیگر نیز توجه کرد.
خود نگه دارند، اقتصاد ترکیه برای مدتی طولانی، همچنان چشم به راه دلارهای عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر، روسیه و چین خواهد بود.
منبع: تسنیم
تبادل نظر