فردای اقتصاد: پتروشیمی تندگویان در سالهای اخیر با عدم دریافت پارازایلن از بوعلی و اعمال مالیات بر صنایع آلاینده، بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان هزینه اضافه متحمل شده است که با ضمائم و اطلاعات پیرامون این موضوعات باید دید شرکت برای سال آتی چه خواهد کرد.
بنا بر اعلام امین ملک زاده، رئیس مجتمع پتروشیمی تندگویان، این شرکت تا نیمه آبان سال جاری با تولید ۷۵۶ هزار تن محصول با رشد ۵۵هزار تنی نسبت به مدت مشابه سال گذشته همراه شده است و بنا بر گزارشهای شرکت، نسبت تولید به ظرفیت نصب شده به ۷۶ درصد افزایش یافته است که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵.۵ درصد افزایش را نشان میدهد. فروش پت بطری این شرکت به عنوان محصول مهم و استراتژیک در کشور در سال جاری به ۱۵۶ هزار و۷۷۷ تن رسیده است که نسبت به ۷ ماهه سال ۱۴۰۰ رشد بیش از ۵هزار واحدی را به همراه داشت.
پتروشیمی تندگویان در سالهای گذشته همواره با چالشهای گوناگونی از تامین خوراک تا عرضه و تولید محصولاتش مواجه بوده که مهمترین آنها تامین مهمترین ماده اولیه تولید یعنی پارازایلن از پتروشیمی بوعلی بود که طبق قرارداد ۲۵ ساله مابین «شگویا» و «بوعلی» این شرکت موظف بود تا سال ۱۴۰۹ پارازایلن تندگویان را تامین کند. اما پس از آتشسوزی واحد پارازایلن بوعلی این موضوع از سال ۱۳۹۵ شگویا را با مشکل مواجه کرد و تندگویان پارازایلن خود را با هزینه بالاتر به علت اضافه شدن هزینه حمل کشتی از پتروشیمی نوری تامین میکند. بنا بر گزارش، مدیرمالی این شرکت تامین پارازایلن از نوری سالانه ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیارد تومان به هزینههای این شرکت اضافه کرده است؛ همچنین بر اساس گزارشی دیگر از مدیرمالی این شرکت، از آبان سال جاری خط تولید پارازایلن به صورت کامل راهاندازی خواهد شد و به زودی نیاز پارازایلن شگویا را تامین خواهد کرد. این موضوع برای تندگویان از این جهت حائز اهمیت بود که با وجود عوامل هزینهزا و عدم تحقق ظرفیت تولید واقعی بالای ۷۰ درصد توانست در سال مالی گذشته حاشیه سود نزدیک به ۲۰ درصدی خود را حفظ کند و در صورت تحقق این اتفاق با وجود کاهش قابل توجه قیمتهای جهانی میتوان انتظار حفظ حاشیه سود در سالهای آتی داشت؛ اما علاوه بر هزینه خوراک و یوتیلیتی که منجر به کاهش حاشیه سود شرکت به کمتر از سطوح سالهای ۱۴۰۰ و ۱۳۹۹ شده است، میتوان به مالیات بر صنایع آلاینده نیز اشاره کرد که سالانه یک تا ۲درصد از درآمدهای این شرکت را کاهش میدهد؛ اما با توجه به ۳۰ پروژه زیست محیطی در جهت ارتقای شاخصهای کیفی خطوط تولید، پیشبینی شده است تا پایان سال جاری این شرکت از لیست صنایع آلاینده خارج شود.
بنابراین میتوان با اشاره به موضوعات مورد اشاره شده توسط شرکت کاهش قابل توجه بار هزینهای را در فصول و سال آتی پیشبینی کرد.
عملکرد فروش پت تندگویان سال ۱۴۰۱
فروش هفت ماهه امسال شگویا رشد ۳۹درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته را نشان میدهد. متوسط فروش سال جاری شرکت برابر با ۱۸۴۷ میلیارد تومان گزارش شده است. نرخ فروش پت بطری به عنوان محصول اصلی شرکت نیز در مهرماه ۳۱ میلیون و ۷۵۰هزار تومان به ازای هر تن گزارش شده است تا افت ۲۹ درصدی نرخ فروش این محصول از اوج قیمت این محصول در مرداد سال جاری محسوس باشد. اما با توجه آخرین گزارشها از معاملات هفته گذشته پت تندگویان در بورس کالا، پت این شرکت با قیمت پایه ۲۳میلیون و ۹۰۰هزار تومان در بورس کالا عرضه و با رقابت ۲۲.۹ درصدی به سطح ۳۱میلیون و ۱۱۰هزار تومان رسید که این اتفاق نیز به دلیل کاهش بیش از ۱۳ درصدی نرخ جهانی پلی اتیلن ترفتالات در یک ماه گذشته اشاره کرد. از سوی دیگر مازاد تقاضای این محصول در ایران منجر شده است که میزان رقابت این محصول در بورس کالا از ۳ درصد در زمانی که قیمت پایه ۳۰ میلیون تومان اعلام میشد به ۲۳ درصد در زمانی که قیمت پایه ۲۳ میلیون تومان اعلام شده بود، برسد. در ماههای گذشته سیاستهای تحمیلی از قبیل عرضه تلفیقی پت توسط تندگویان منجر به کاهش قابل توجه رقابت این محصول در ماههایی از فصل تابستان شده بود.
پتروشیمی تندگویان طی سالهای اخیر با دو چالش مهم تامین پارازایلن و مالیات بر آلاینده دست و پنجه نرم میکند. با این حال به نظر میرسد با توجه به اخبار و موضوعات مطرح شده پیرامون این مسائل، شرکت بدون این مشکلات به استقبال سال ۱۴۰۲ برود؛ اما موضوع معافیت مالیاتی منطقه اقتصادی ماهشهر که کمتر از ۳ سال به پایانش مانده منجر شده است هر چه به سال ۱۴۰۴ یعنی سال پایان معافیت مالیاتی این منطقه نزدیک میشویم نگرانیها از این بابت برای وضعیت شرکتهای حاضر در ماهشهر از جمله پتروشیمی تندگویان و بوعلی بیش از گذشته حس شود؛ حال با توجه به اقدامات تیم حقوقی شرکتهای حاضر در ماهشهر و رای اولیه هیئت عمومی بر تمدید این معافیت و امید این شرکتها به ماده ۹۱ دیوان عدالت اداری، باید دید تصمیم نهایی در این رابطه از سوی دولت چه خواهد بود.
تبادل نظر