-
سواد اقتصادی/ مالیات عادلانه است؟
شما بسته به اینکه احساس کنید بیشتر از خدمات عمومی استفاده میکنید یا به دلیل درآمد بالا بیشتر مالیات میدهید به این سوال که آیا مالیات عادلانه است یا نه پاسخ متفاوتی خواهید داد اما شاید با دانستن چند نکته اساسی بتوانید فارغ از شرایط، به مقوله مالیات فکر کنید.
-
سواد اقتصادی/ متنوع سازی دارایی یعنی چه؟
حتما این ضرب المثل را شنیدهاید که نباید تمام تخممرغها را در یک سبد گذاشت اما این موضوع در مورد سرمایهگذاری چطور معنی پیدا میکند؟
-
هوشمندسازی یارانه نان به هدف خورد؟
متولی اجرای طرح هوشمندسازی یارانه نان در گفتوگو با «فردای اقتصاد» اعلام کرد که با اجرای این طرح حجم تراکنشهای الکترونیکی فروش نان در مقایسه با قبل، بیش از ۵۰درصد رشد کرد.
-
کدام سرمایه گذاران از بازار رمزارز خداحافظی کردند؟
درصد بالایی از فشار فروش و عرضه چند مدت اخیر ناشی از فروش بیت کوینهای هولدرهای کوتاه مدت بوده است. به نظر میرسد در حال حاضر تقاضای کافی برای ایجاد قیمتهای خیلی بالا در بازار وجود ندارد.
-
سواد اقتصادی/ همبستگی به معنای علیت نیست
آیا هر دو اتفاقی که با هم میافتند و به نحوی با هم مربوط هستند لزوما علت و معلول محسوب میشوند؟ آیا ممکن است یک رابطه قوی بین دو پدیده باشد بدون اینکه واقعا یکی به دیگری وابستگی داشته باشد؟
-
گوشیهای هوشمند مقصر خودکشی دختران؟
در سال ۲۰۱۷ ژان تونگ یکی از دانشمندان شناخته شده ایالت سن دیگو مقالهای منتشر کرد با این عنوان: «آیا گوشیهای هوشمند نسلی را نابود کردند؟» تونگ به این سوال جواب مثبت داده بود
-
سواد اقتصادی/ صورتهای مالی مهم که باید بشناسید
برای تعیین اینکه آیا باید در یک شرکت سرمایه گذاری کنید یا اوراق قرضه شرکتی آن را بخرید، می توانید صورتهای مالی آن را تجزیه و تحلیل کنید. آیا این صورتها را میشناسید؟
-
سواد اقتصادی/ راه حل «توافق» بدون دخالت قانون
آیا توافق همیشه بهتر از جنگیدن از طریق شکایت کردن و متوسل شدن به قانون است؟ نظریه کوز به ما میگوید که چه زمانی میتوان به این سوال جواب مثبت داد.
-
سواد اقتصادی/ چرخه تجاری چیست؟
چرخه تجاری چیست؟ اقتصاد دارای فراز و نشیبهای مختلف است. صعودها دورههای انبساط اقتصاد نامیده میشوند در حالی که نشیبها را انقباض اقتصاد مینامند. به مجموع این دورهها چه میگویند و شناخت آنها چه اهمیتی دارد؟
-
سواد اقتصادی/ قانون بقای حماقت یا تئوری احمق بزرگتر
تئوری ابله بزرگتر یا یکی احمقتر از من چیست؟ این قانون که به قانون بقای حماقت نیز معروف است دقیقا کدام نکات را مطرح می کند؟
-
سواد اقتصادی/ بازار خودروهای کارکرده یا لیمویی
اگر در زندگیتان درگیر خرید خودروی کارکرده بوده باشید میدانید که بازار این خودروها چه پیچیدگی دارد. اقتصاددانها از این پیچیدگی به عنوان تمثیلی برای یک مفهوم مهم در معامله استفاده میکنند.
-
سواد اقتصادی/ حداقل دستمزد آری یا نه؟
ممکن است از نظر شما لزوم تعیین حداقل دستمزد بدیهی به نظر برسد اما این موضوع مخالفان جدی دارد و آن را به ضرر کارگران میدانند. مخالفان و مخالفان چه میگویند؟
-
سواد اقتصادی/ یک اصل مهم برای تولیدکنندگان
اصل بهرهوری نهایی کاهنده چیست؟ ممکن است بعضیها فکر کنند با افزایش یکی از عوامل تولید میتوان سود بیشتری کسب کرد اما مفهوم «قانون بازده کاهنده» به ما میگوید که اینطور نیست و در مواردی این کار میتواند سود را کاهش هم بدهد اما چطور
-
سواد اقتصادی/ اقتصاد پشت پرده کارتلها
کلمه «کارتل» را بیشتر درمورد باندهای مواد مخدر شنیدهایم اما این عبارت که بار منفی هم دارد برای فعالیتهای اقتصادی دیگر هم به کار میرود که به معنی همکاری چند صاحب فرد یا گروه است اما چرا این همکاری اقتصادی بد است؟
-
سواد اقتصادی/ پوپولیسم چطور تغییر مسیر داد؟
پوپولیسم چیست؟ کلمه پوپولیسم را خیلیهایمان به معنای عوامفریبی میشناسیم اما این عبارت در واقع معنای دیگری داشته اما به مرور تغییر مسیر داده است اما چرا؟
-
پیشبینی مدیران بورسی از آینده سهام
ریزش چندروزه قیمت سهام در اواسط اردیبهشتماه هر چند متوقف شد اما حالا خیلیها نگران روند آتی بورس بوده و با احتیاط به دادوستد میپردازند. سهامداران حرفهای چقدر نگرانند؟ احتمال تکرار ریزشهای شدید وجود دارد؟ چه میزان بازدهی در انتظار بورس ۱۴۰۲ است؟ فاطمه اسماعیلی پاسخ میدهد.
-
راز قراردادهای ناتمام خودرویی
بیوک علیمرادلو، مدیرعامل گروه بهمن در گفتوگو با «فردای اقتصاد» راز قراردادهای ناتمام خودرویی در کشور از جمله قرارداد با «رنو» را افشا و اظهار کرد که مسئولان وقت باید در خصوص به سرانجام نرسیدن این قراردادها پاسخگو باشند.
-
سواد اقتصادی/ یارانه دادن به صنایع کار خوبی است؟
کمک دولتی به صنایع حتی صنایع مهم چقدر کار درستی است؟ این اقدام چه ابعادی دارد و چه چالشهایی ایجاد میکند؟
-
سواد اقتصادی/ هزینه فرصت چیست؟
هزینه فرصت چیست؟ فکر میکنید اگر در یک سرمایهگذاری چند صد میلیون تومان از دست بدهید میزان ضرر رواقعی شما همینقدر است؟ مفهوم اقتصادی «هزینه فرصت» تو ضیح میدهد که چرا در واقع شما بسیار بیشتر از این مقدار ضرر کردهاید.
-
سواد اقتصادی/ اوراق قرضه به چه کار میآیند؟
اوراق قرضه چیست؟ حتما تا به حال درباره اوراق قرضه شنیدهاید اما آیا می دانید که دقیقا چیست و چه کاربردی دارد؟
-
سواد اقتصادی/ تراژدی سرنوشت تلخ منابع مشترک
چرا منابع عمومی بیشتر در معرض نابودی قرار میگیرند؟ چرا منابعی مانند زمینها، صنایع و... که متولی خصوصی دارند بهتر اداره میشوند؟ مفهوم تراژدی منابع مشترک به این سوالات پاسخ میدهد.
-
سواد اقتصادی/ جنگ ارزی در یک دقیقه
جنگ ارزی چیست؟ شاید تعجب کنید وقتی بدانید در حالی که ما برای نگهداشتن ارزش پولمان به هر راهی متوسل میشویم، بین بسیاری از کشورها دعوا بر سر کاهش ارزش پول ملی است اما چرا؟
-
حجم سرمایهگذاری رمزارزها در ایران چقدر است؟
حدودا ۵ میلیون نفر کاربر مستقیم در صنعت رمزارز در ایران وجود دارد. این عدد با در نظر گرفتن کاربرانی که در صرافیهای خارجی فعال هستند بیشتر خواهد اما قسمت قابل توجه، ارزش معاملات این حوزه در ایران و جهت دهی آن است.
-
اختلاف تورم ایران با کشورهای دیگر چقدر است؟
نگاهی به وضعیت تورم غالب کشورهای دنیا خبر از شکافی بزرگ میان وضعیت ایران و جهان میدهد.
-
سواد اقتصادی/ بازار خرسی و گاوی یعنی چه؟
حتما اصطلاحات بازار خرسی و بازار گاوی را شنیدهاید اما هیچ وقت به این فکر کردهاید که این عبارات دقیقا چه معنی دارند و اصلا از کجا به وجود آمدهاند؟ بازار خرسی چیست؟ بازار گاوی چیست؟
-
تفکیک صمت؛ استدلال مخالفان و موافقان چیست؟
نمایندگان مجلس با تقاضای دولت مبنی بر بررسی دوفوریتی لایحه تشکیل وزارت بازرگانی موافقت کردند. در نشست «فردای اقتصاد» دیدگاههای مخالفان و موافقان این لایحه بررسی شد.
-
بازی حاصل جمع صفر در مقابل بازی برد-برد
بعضی بازیها یک برنده و یک یا چند بازنده دارند و حالتی غیر از این برای آنها متصور نیست اما همه بازیها اینطور نیستند، مخصوصا بسیاری از روابط اقتصادی نوعی بازی برد-برد هستند.
-
هالیوود به چین می بازد؟
«در موسیقی راک، ویدیوها، شلوار جین آبی و... قدرت بیشتری نسبت به کل ارتش سرخ وجود دارد». این جمله را رژی دبره فیلسوف فرانسوی چند سال قبل از فروپاشی شوروی سابق نوشت. آیا همین نسخه در مورد چین عمل خواهد کرد؟
-
مناطق آزاد چرا از توسعه جا ماند؟
رضا مسرور با اشاره به ضرورت تغییر پارادایم فکری حاکم بر مناطق آزاد، معتقد است وقتی مناطق آزاد ایجاد میکنیم، نباید مزیت آنها را از بین ببریم.